GRUP DE TREBALL
DRET HUMÀ A L’AIGUA I JUSTÍCIA SOCIAL
Contacte: grup-drethumaaigua@oat.cat
Persona de contacte: Dolors Frigola Comas

L’aigua és un recurs natural limitat i un bé públic fonamental per a la vida i la salut. El dret humà a l’aigua és indispensable per a viure dignament i és condició prèvia per a la realització d’altres drets humans, es tracta d’un dret individual la titularitat del qual correspon a cada persona física, i d’un dret de prestació, ja que consisteix a exigir una prestació als poders públics de subministrament d’aigua potable i de sanejament de les aigües residuals.
L’Observació general número 15 del Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals de les Nacions Unides estableix que “El dret humà a l’aigua és el dret de tots a disposar d’aigua suficient, salubre, acceptable, accessible i assequible per a l’ús personal i domèstic”.
Els factors que el compliment amb el dret a l’aigua ha d’aplicar en qualsevol circumstancia són:
- La disponibilitat. El proveïment d’aigua de cada persona ha de ser continu i suficient per als usos personals i domèstics.
- La qualitat. L’aigua necessària per a cada ús personal o domèstic ha de ser salubre i, per tant, no ha de contenir microorganismes o substàncies químiques o radioactives que puguin constituir una amenaça per a la salut de les persones.
- L’accessibilitat física. L’aigua, les instal·lacions i serveis d’aigua han d’estar a l’abast físic de tots els sectors de la població.
- L’accessibilitat econòmica. L’aigua, els serveis i instal·lacions d’aigua han d’estar a l’abast de tots. Els costos i càrrecs directes i indirectes associats amb el proveïment d’aigua han de ser assequibles i no han de comprometre ni posar en perill l’exercici d’altres drets reconeguts.
- La no-discriminació. L’aigua i els serveis i instal·lacions d’aigua han de ser accessibles a tots de fet i de dret, fins i tot als sectors més vulnerables i marginats de la població, sense cap discriminació.
- L’accés a la informació. L’accessibilitat comprèn el dret de sol·licitar, rebre i difondre informació sobre les qüestions de l’aigua.
Qui som?
El Grup de Treball sobre Dret Humà a l’Aigua i Justícia Social (GDHA) és un espai de treball amb la màxima participació ciutadana i pot incorporar les entitats, col·lectius i ciutadania a títol individual que tinguin interès a debatre, reflexionar i participar en el desenvolupament de les tasques que es plantegen.
El GDHA compta amb la col·laboració i complicitat dels grups socials que treballen per la defensa dels drets humans i socials, concretament el dret a l’habitatge i el dret a la justícia energètica, en particular amb el Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana, Espai Drets, l’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE) i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). També hi col·laboren la resta de Grups de Treball de l’OAT, el Plenari i la Comissió Permanent.
Objectius
- Treballar en el diagnòstic i el compliment dels preceptes del dret humà a l’aigua a la ciutat, i de la Llei 24/2015 sobre habitatge i pobresa energètica.
- Revisar i adequar els protocols d’actuació de l’administració en relació amb el DHA.
- Garantir els procediments adequats per tal d’assegurar el dret a la informació de la població.
- Concretar els indicadors a utilitzar per tal de fer efectiu el dret humà a l’aigua.
- Fer estudis sobre el grau d’extensió de la pobresa energètica a la ciutat, i sobre la situació de les persones afectades. Fer propostes per millorar aquesta situació.
- Construir xarxes de complicitats amb les persones afectades i amb els grups socials que treballen aquests temes.
- Construir dinàmiques de treball col·laboratiu amb l’Administració per tal d’avançar en la millora i el compliment d’aquests objectius tot fent propostes i qüestionant les possibles disfuncions.
Publicacions d’interés
Article "L’aigua, un dret judicialitzat"
Autoria: El Punt Avui
Maig 2025
‘Aigualtat’: Campanya de l'Agència Catalana de l'Aigua per ajudar als col·lectius més vulnerables.
Vídeo de la campanya Aquí
Febrer 2022
Documents de treball del grup
Anàlisi de la garantia del Dret Humà a l'Aigua i al Sanejament a Terrassa
Autoria: Cristina Barberà Compte, Dante Maschio Gastelaars, Aura Vidal Carrasco i Míriam Planas Martín. Enginyeria Sense Fronteres (ESF)
Maig de 2023
Instrucció comptadors
Maig de 2022
Informe del grup DHAiJS sobre la Instrucció per la garantia del dret a l'aigua en situacions de risc d'exclusió residencial.
Grup de Dret Humà a l’Aigua i Justícia Social de l’OAT
Març de 2022
Consideracions i esmenes del grup OAT-DHA a la revisió de la Instrucció de servei d’instal·lació de comptadors d’aigua provisionals d’emergència
Grup de Dret Humà a l’Aigua i Justícia Social de l’OAT
Abril de 2020
Informes de treball conjunt Grup IiCS i Grup DHAiJS
Informes_treball_conjunt_grup_CS_i_GDHAiJS
- Informe_ref_1_Lectures_estimades_GDHA_i_GCS_nov2020
- Informe_ref_2_canon_aigua_ACA_dades_padro
- Informe_ref_3_ Resposta_GDHA_i_CS_informe_MA
- Informe_ref_4_Decret_50%_Canon_aigua_Padro
- Informe_ref_5_Propostes_bonificacions_Taigua_ACA
- Informe ref 6 Instrucció Comptadors
- Informe ref 7 aportacions_esmenes
- Informe ref_8_VALORACIÓ INSTRUCCIO GRUP DHA
- Informe ref_9_Propostes desplegament Instrucció_DHA
- Informe ref 10 Resposta Informe MA
- INFORME ref_11_Analisi i propostes millora aplicació Instrucció comptadors_19_12_22
- INFORME ref_12_resposta MA_Proposta millora Aplicació Instrucció grup DHA_25_1_2023
- INFORME 13_PROPOSTES MILLORA ACCÉS AJUTS AIGUA
- INFORME _14_Valoracio_Reunió_regidories_Cicle_Aigua_ i_Drets_Socials
- INFORME_15_24_Resum_reunió_instrucció_AJ_APE_DHA
Actes de reunions
2025
2024
2023
2022
2021
Acta de la reunió 21 de desembre de 2021
Document annex: Veure aquí