Educació, cultura, comunicació i participació

Una de les tasques fonamentals, i de les raons d’existir, de l’Observatori de l’Aigua de Terrassa és el nostre compromís amb una nova cultura de l’aigua en el món local, que entenem com  l’impuls dels valors i els principis de l’aigua lligats a la promoció del sentit de la col·laboració, de la cura de la vida, col·locada al centre, del sentit crític respecte a la societat i la corresponsabilitat com a forma de participar, també de la conservació del planeta, dels seus ecosistemes i dels seus recursos. Creiem en la força de la participació i del compromís col·lectiu, i entenem la política com l’exercici de la gestió col·laboraria dels béns comuns.

Necessitem aprofundir en el sentit democràtic de la nostra societat, alliberant-nos d’aquesta funció social de consumidors i reproductors dels cicles econòmics, per prendre consciència del nostre món i de l’oportunitat única que significa la vida.

Sens dubte la COVID-19 ens ajuda a obrir una mica els ulls i a pensar en el que veritablement és important, ja que formem part d’una societat, dels seus problemes i de les seves solucions. Segurament el món dibuixat al segle XX, i basat en el consum,  s’acaba, i el que ens queda davant és la societat del risc, dels problemes derivats d’aquest món, en forma de crisi climàtica, de crisi energètica, de crisis migratòries, de crisis polítiques, econòmiques i financeres, i també d’extensió de la pobresa i vulneració dels drets. El sistema capitalista mateix està en crisi i ja no dona respostes als problemes que crea ni a la gent que hi viu.

Necessitem una nova cultura, uns nous valors i una nova educació per a un nou món, i és per això que aquest compromís amb l’educació, la cultura i la participació és la raó de ser de l’Observatori. Amb aquest objectiu treballem en:

  • El desenvolupament d’activitats i eines formatives i de comunicació que possibilitin implementar aquesta nova cultura de l’aigua.
  • La proposta de treballs de recerca que permetin desenvolupar la informació, el coneixement i les propostes que ens ajudin en aquest camí.

L’enxarxament de les persones, els grups i les escoles, per tal de poder sumar esforços, intercanviar experiències i pensar juntes.