GRUP DE TREBALL
QUALITAT I SABOR DE L’AIGUA
Contacte: grup-qualitataigua@oat.cat
Persona de contacte: Beatriz Escribano
Qui som?
- Lorena Aguilar Pérez, estudianta de Doctorat-Càtedra UNESCO de Sostenibilitat-UPC.
- Alejandra Calleros Islas, Càtedra UNESCO de Sostenibilitat-UPC.
- Joan Comallonga Galí, Gremi d’Instal·ladors de Terrassa i Comarca (GREINTEC).
- Rosa Egea Bach, Dones d’Aigua i Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana.
- Beatriz Escribano Rodríguez de Robles, Càtedra UNESCO de Sostenibilitat-UPC.
- Juana Martín Hernández, estudianta del diploma sènior Ciència, Tecnologia i Societat de la UPC.
- Gemma Nadal Martínez, estudianta del diploma sènior Ciència, Tecnologia i Societat de la UPC.
- Pilar Quintanilla Solera, Dones d’Aigua de Terrassa.
- Nury Infante, Investigadora Postdoctoral Activitats Cientificotècniques de la Càtedra Unesco de Sostenibilitat de la UPC
- Margarita Calafell, Doctora en Enginyeria Química i Professora de Química jubilada de l’ESEIAAT -UPC
- Daniele C Malpelli, Doctoranda en Desenvolupament Econòmic, en Innovació, Medi Ambient i Recursos Hídrics (UFBA) Brasil de Càtedra Unesco de Sostenibilitat de la UPC
Objectius
El document Grups de treball de l’OAT, i de forma específica el del Grup de Qualitat i Sabor de l’Aigua (QSA), diu: “La seva funció és la de desenvolupar l’estudi/proposta sobre qualitat i sabor de l’aigua.
Propostes de millora en l’àmbit tècnic dels tractaments i de la cultura de consum, factors que limiten la qualitat i el sabor, tractaments i costos, cultura de consum i estratègies per al consum d’aigua d’aixeta. Aquest estudi es desenvolupa en el marc del Pla director, i els seus objectius i continguts han d’estar acordats.”
Els objectius específics proposats són:
- Assegurar que qualitat de l’aigua no només ha de complir la normativa de requisits sobre els criteris sanitaris de qualitat per al consum humà, sinó també altres aspectes vinculats a la salut i al sabor. Es planteja la pregunta: quina tipologia d’aigua volem per a Terrassa i amb quin sabor?
- Millorar el sabor de l’aigua :
- Considerar el sabor de l’aigua de l’aixeta com un tema clau per a la ciutat, i un punt molt estratègic per guanyar suports.
- Plantejar un estudi destinat a implantar un tractament global per millorar el sabor de l’aigua de Terrassa abans de la seva distribució a través de la xarxa.
- Realitzar un tast d’aigua d’aixeta per avaluar la percepció del sabor de diferents tipologies d’aigua.
- Poder arribar a beure l’aigua de l’aixeta i no haver de pagar pel seu consum extra.
- Engegar una campanya potent adreçada a la ciutadania amb què conscienciar sobre la necessitat del consum de l’aigua de l’aixeta.
- Analitzar quins són els elements que influeixen en el model de consum que actualment tenim: respon a un tema cultural? A un model consumista (compra d’aigua embotellada per “manipulació” propagandística)? O a elements subjectius/objectius en el sabor de l’aigua d’aixeta que fa que es rebutgi el seu consum per part de la ciutadania?
- Avaluar les característiques de l’aigua de Terrassa mitjançant un recull històric dels valors paramètrics de qualitat.
- Aplicar normatives municipals per fer un ús sostenibilista de l’aigua als habitatges (vies separatives, recull d’aigua de pluja… ).
- Organitzar activitats formatives i de debats per disseminar i crear una nova cultura de l’aigua més sostenibilista a la ciutat.
- Dirigir activitats educatives vinculades a la qualitat i sabor de l’aigua en coordinació amb la Taula Educació, i col·laborar-hi.
Treballs i estudis en curs
- Treball de recerca tutelat La qualitat i el sabor de l’aigua a Terrassa, propostes de millora (estudi finalitzat el desembre de 2020). Publicat a l’apartat “Publicacions d’interés”.
- Històric dels valors paramètrics de qualitat de l’aigua de Terrassa
- Estudi sobre la possibilitat d’implementar la normativa de vies separatives en els habitatges de Terrassa
- Treball de camp sobre enquestes de satisfacció als usuaris en relació amb la gestió i el sabor de l’aigua en els municipis de més de 25.000 habitants a l’Estat espanyol
- Col·laboració en l’assignatura Research-Action Workshop on Sustainibility Science and Technologies del Màster Universitari en Ciència i Tecnologia de la Sostenibilitat- UPC amb el projecte “Cultura i responsabilitat del consum de l’aigua”.
Publicacions d’interès
Legislació:
Presentacions i treballs:
2024
2023
Treball "Està l'agricultura amenaçada pel canvi climàtic?"
Realitzat per Juana Martín Hernández
Tutora: Beatriz Escribano Rodríguez de Robles
Juny 2023
2022
Treball “Presentació de treballs universitaris sobre la reutilització d'aigua"
Estudiants: Thomas Tjeerdsma i Gabriel Santano Baena
Tutora OAT: Bea Escribano, Jordi Morató Farreras
Any 2022
Treball “La viabilitat de la reutilització de l’aigua de la pluja i dels aqüífers pel reg dels horts urbans i parcs municipals de Terrassa”
Realizat per Gabriel Santano Baena
Tutora OAT: Bea Escribano, Jordi Morató Farreras
Any 2022
Treball “Posibilidad de la reutilización de agua de lluvia y del acuífero en el municipio de Terrassa”
Estudiant: Thomas Tjeerdsma
Coordinació: Beatriz Escribano (OAT), Mahjoub Himi (UB)
Any 2022
2021
Treball “Enquestes als usuaris/es de les empreses gestores de l’aigua en l’estat espanyol”
Realizat per Montse Flores, Pilar Quintanilla i Juana Martín.
Tutora OAT: Bea Escribano
Any 2021
Treball de Recerca Tutelat: “Estudi de viabilitat de la implementació de tecnologies sostenibles: aiguamolls construïts a Catalunya"
Estudiant: Àlex Vilchez Sabihi.
Tutora OAT: Lorena Aguilar Pérez,
Tutor centre: Juan Carlos Pérez Pulido. Institut Can Jofresa.
Any 2021
Vídeo: “Beure aigua de l’aixeta”, ha estat elaborat amb motiu de la celebració del dia mundial de l’aigua 22 de març,
Ha estat filmat per Canal De Terrassa i hem tingut la col·laboració de la Coordinadora Eva Nogueras i el suport de la Taula d’educació.
Any 2021
Treball en Pràctiques: “Sabor de l’aigua”
Estudiant: Mercè Agramunt Llibreria,
Tutora OAT: Bea Escribano
Màster en Ciència i Gestió Integral de l’Aigua, Universitat de Barcelona.
Any 2021
Resum i presentació al grup de treball: “Pla d’Emergència en situacions de sequera del municipi de Terrassa”,
Estudiante: Alejandra Calleros
Any 2021
2020
Treball de recerca: La qualitat i el sabor de l’aigua a Terrassa, propostes de millora.
Estudiants autores: Cristina Martín i Irene Baltà
Tutoria OAT: Bea Escribano
Tutoria centre: Dídac Zoyo- Ferran Colomer
Escola: Institut Can Jofresa
TDR “La qualitat i el sabor de l’aigua de Terrassa”
Annexos “La qualitat i el sabor de l’aigua de Terrassa”
14 de desembre de 2020