Index 9 Grups de Treball 9 Qualitat

GRUP DE TREBALL

QUALITAT I SABOR DE L’AIGUA

Contacte: grup-qualitataigua@oat.cat
Persona de contacte: Beatriz Escribano

Qui som?

  • Lorena Aguilar Pérez, estudianta de Doctorat-Càtedra UNESCO de Sostenibilitat-UPC.
  • Alejandra Calleros Islas, Càtedra UNESCO de Sostenibilitat-UPC.
  • Joan Comallonga Galí, Gremi d’Instal·ladors de Terrassa i Comarca (GREINTEC).
  • Rosa Egea Bach, Dones d’Aigua i Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana.
  • Beatriz Escribano Rodríguez de Robles, Càtedra UNESCO de Sostenibilitat-UPC.
  • Juana Martín Hernández, estudianta del diploma sènior Ciència, Tecnologia i Societat de la UPC.
  • Gemma Nadal Martínez, estudianta del diploma sènior Ciència, Tecnologia i Societat de la UPC.
  • Pilar Quintanilla Solera, Dones d’Aigua de Terrassa.
  • Nury Infante,  Investigadora Postdoctoral Activitats Cientificotècniques de  la Càtedra Unesco de Sostenibilitat de la UPC
  • Margarita Calafell, Doctora en Enginyeria Química i Professora de Química jubilada de l’ESEIAAT -UPC
  • Daniele C Malpelli, Doctoranda en Desenvolupament Econòmic, en Innovació, Medi Ambient i Recursos Hídrics (UFBA) Brasil de Càtedra Unesco de Sostenibilitat de la UPC

Objectius

El document Grups de treball de l’OAT, i de forma específica el del Grup de Qualitat i Sabor de l’Aigua (QSA), diu:  “La seva funció és la de desenvolupar l’estudi/proposta sobre qualitat i sabor de l’aigua.

Propostes de millora en l’àmbit tècnic dels tractaments i de la cultura de consum, factors que limiten la qualitat i el sabor, tractaments i costos, cultura de consum i estratègies per al consum d’aigua d’aixeta. Aquest estudi es desenvolupa en el marc del Pla director, i els seus objectius i continguts han d’estar acordats.”

Els objectius específics proposats són:

  • Assegurar que qualitat de l’aigua no només ha de complir la normativa de requisits sobre els criteris sanitaris de qualitat per al consum humà, sinó també altres aspectes vinculats a la salut i al sabor. Es planteja la pregunta: quina tipologia d’aigua volem per a Terrassa i amb quin sabor?
  • Millorar el sabor de l’aigua : 
    • Considerar el sabor de l’aigua de l’aixeta com un tema clau per a la ciutat, i un punt molt estratègic per guanyar suports.
    • Plantejar un estudi destinat a implantar un tractament global per millorar el sabor de l’aigua de Terrassa abans de la seva distribució a través de la xarxa.
    • Realitzar un tast d’aigua d’aixeta per avaluar la percepció del sabor de diferents tipologies d’aigua.
  • Poder arribar a beure l’aigua de l’aixeta i no haver de pagar pel seu consum extra.
  • Engegar una campanya potent adreçada a la ciutadania amb què conscienciar sobre la necessitat del consum de l’aigua de l’aixeta.
  • Analitzar quins són els elements que influeixen en el model de consum que actualment tenim: respon a un tema cultural? A un model consumista (compra d’aigua embotellada per “manipulació” propagandística)? O a elements subjectius/objectius en el sabor de l’aigua d’aixeta que fa que es rebutgi el seu consum per part de la ciutadania?
  • Avaluar les característiques de l’aigua de Terrassa mitjançant un recull històric dels valors paramètrics de qualitat.
  • Aplicar normatives municipals per fer un ús sostenibilista de l’aigua als habitatges (vies separatives, recull d’aigua de pluja… ).
  • Organitzar activitats formatives i de debats per disseminar i crear una nova cultura de l’aigua més sostenibilista a la ciutat.
  • Dirigir activitats educatives vinculades a la qualitat i sabor de l’aigua en coordinació amb la Taula Educació, i col·laborar-hi.

Treballs i estudis en curs

  • Treball de recerca tutelat La qualitat i el sabor de l’aigua a Terrassa, propostes de millora (estudi finalitzat el desembre de 2020). Publicat a l’apartat “Publicacions d’interés”.
  • Històric dels valors paramètrics de qualitat de l’aigua de Terrassa
  • Estudi sobre la possibilitat d’implementar la normativa de vies separatives en els habitatges de Terrassa
  • Treball de camp sobre enquestes de satisfacció als usuaris en relació amb la gestió i el sabor de l’aigua en els municipis de més de 25.000 habitants a l’Estat espanyol
  • Col·laboració en l’assignatura Research-Action Workshop on Sustainibility Science and Technologies del Màster Universitari en Ciència i Tecnologia de la Sostenibilitat- UPC amb el projecte “Cultura i responsabilitat del consum de l’aigua”.

Presentacions i treballs:

2024

Treball "Està l'agricultura amenaçada pel canvi climàtic?"

Realitzat per Beatriz Escribano Rodríguez de Robles

Novembre 2024

2023

Treball "Està l'agricultura amenaçada pel canvi climàtic?"

Realitzat per Juana Martín Hernández

Tutora: Beatriz Escribano Rodríguez de Robles

Juny 2023

Estudi estadístic sobre els hàbits d’ús de l’aigua a les nostres llars

Realitzat per Grup de Qualitat i Sabor de l’Aigua de l’OAT

Març 2023

Presentació ACV

Ramón Vazquez. Gerent de TAIGUA

Any 2023

2022

Treball “Presentació de treballs universitaris sobre la reutilització d'aigua"

Estudiants: Thomas Tjeerdsma i Gabriel Santano Baena

Tutora OAT: Bea Escribano, Jordi Morató Farreras

Primera part

Segona part

Any 2022

 

Treball “Posibilidad de la reutilización de agua de lluvia y del acuífero en el municipio de Terrassa”

Estudiant: Thomas Tjeerdsma

Coordinació: Beatriz Escribano (OAT), Mahjoub Himi (UB)

Any 2022

2021

Treball “Enquestes als usuaris/es de les empreses gestores de l’aigua en l’estat espanyol”

Realizat  per Montse Flores, Pilar Quintanilla i Juana Martín.

Tutora OAT: Bea Escribano

Any 2021

Treball de Recerca Tutelat: “Estudi de viabilitat de la implementació de tecnologies sostenibles: aiguamolls construïts a Catalunya"

Estudiant: Àlex Vilchez Sabihi.

Tutora OAT: Lorena Aguilar Pérez,

Tutor centre: Juan Carlos Pérez Pulido. Institut Can Jofresa.

Any 2021

Vídeo: “Beure aigua de l’aixeta”, ha estat elaborat amb motiu de la celebració del dia mundial de l’aigua 22 de març,

Ha estat filmat per Canal De Terrassa i hem tingut la col·laboració de la Coordinadora Eva Nogueras i el suport de la Taula d’educació.

Any 2021

Treball en Pràctiques: “Sabor de l’aigua”

Estudiant: Mercè Agramunt Llibreria,

Tutora OAT: Bea Escribano

Màster en Ciència i Gestió Integral de l’Aigua, Universitat de Barcelona.

Any 2021

2020

Treball de recerca: La qualitat i el sabor de l’aigua a Terrassa, propostes de millora.

Estudiants autores: Cristina Martín i Irene Baltà

Tutoria OAT: Bea Escribano

Tutoria centre: Dídac Zoyo- Ferran Colomer

Escola: Institut Can Jofresa

TDR “La qualitat i el sabor de l’aigua de Terrassa”

Annexos “La qualitat i el sabor de l’aigua de Terrassa”

Veure vídeo.

14 de desembre de 2020