Des del Grup de Comunicació de l’OAT volem traslladar la nostra felicitació a totes les persones que esteu fent possible el bon camí de l’OAT. Estem aprenent a construir ponts entre totes les parts que tenen a veure amb el bé més valuós que és l’aigua: Ajuntament, Taigua i Ciutadania. Després d’uns anys de treball, comencem a veure els fruits de la rigorositat, la confiança i la col·laboració.
Tenim un gran potencial si sabem conjugar el coneixement situat a les entitats socials, al carrer i a les universitats i entendre que totes anem en un mateix vaixell, i que l’objectiu és que la gestió pública de l’aigua a Terrassa sigui referent en eficiència, eficàcia, transparència, participació i justícia social i mediambiental.

En el Plenari la nostra presidenta, la Bea Escribano, ens va recordar, entre altres temes, que a l’abril renovarem càrrecs de presidència i sots presidència; que necessitem tenir el Contracte Programa; que l’OAT està en converses per llogar un espai dins el local del Centre Excursionista. A més va destacar l’interès que genera l’OAT en l’àmbit nacional i internacional. Hem participat en diferents esdeveniments explicant la nostra experiència que pot ser inspiradora per altres ciutats i pobles i per altres sectors com el de l’energia que ja està creant el seu Observatori a Barcelona.

El Martí Roses, del grup d’Indicadors i Control Social de l’OAT, ens va presentar un estudi en Excel que va preparar per tal que puguem fer una aproximació als indicadors de l’OAT, al grau d’acompliment dels nostres objectius, tot i que som conscients de les dificultats que sovint té valorar de forma quantitativa certs aspectes.És impossible resumir i fer justícia a la feina feta en aquest article. La podeu consultar tota, la dels sis grups de treball, la de la Comissió Permanent i la del Plenari a la web de l’Observatori www.oat.cat, allà trobareu els esforços emprats per a la millora de la gestió de l’aigua amb la nova instrucció de comptadors solidaris, per millorar la web de Taigua, per aconseguir uns indicadors útils per a la gestió, o per aconseguir fons Next Generation que ens ajudin econòmicament a la digitalització de la xarxa, o per a l’estudi de tarifes. A Educació, on recollim la tasca educativa en les escoles, trobareu el que s’ha engegat per a la col·laboració amb la Xarxa de Biblioteques Públiques en la difusió dels valors de la Nova Cultura de l’Aigua (NCA) a través de la Maleta de l’Aigua, entre altres activitats.

Cal apuntar també la intervenció que va fer la Dolors Frigola, coordinadora del grup de Dret Humà a l’Aigua i Justícia Social, amb els comptadors socials, on volem incidir en la necessitat que des de l’Administració es posin tots els recursos per aprofitar aquesta empenta ciutadana per tenir incidència real en la vida de les persones i es millorin les condicions d’aquella part de la ciutadania més vulnerable. També i en l’ordre de la sostenibilitat, hem de ser capaços d’entre totes de trobar i consensuar activitats més sostenibles per dinamitzar el comerç de proximitat i prescindir de la pista de gel com van apuntar diversos membres de l’OAT.

Ni a l’aigua, ni a cap altre bé comú, el preu ha de respondre a termes d’oportunitat política o electoral. Tot i que alguns representants polítics no ho creuen necessari, nosaltres insistim en la necessitat d’un pacte de ciutat per blindar la gestió pública de l’aigua, que mai sigui moneda de canvi en moments electorals. L’aigua té un preu i aquest ha de ser just i transparent, just per a garantit el servei i perquè ningú en faci negoci.
Estratègicament, necessitem arribar a la ciutadania i recollir les seves propostes per a l’aigua. Per això, l’any vinent estarem més al carrer i començarem actuacions en aquest sentit, com serà la proposta que anomenarem “Som Aigua”: una setmana d’activisme que volem que sigui de construcció social a la ciutat.

La participació ciutadana és clau en el nostre projecte, per això volem expressar la nostra satisfacció i felicitat per la incorporació de noves veus al Plenari de l’Observatori. Donem la benvinguda a l’ADENC (Associació per a la Defensa i Estudi de la Natura), al Centre Excursionista de Terrassa, a FACUA-Catalunya, consumidors en acció, i a la més recent; la Taula del Llobregat, que promou la gestió de la conca com a un bé comú. Som conscients que l’aigua va més enllà de l’àmbit local i, per això, fer xarxa amb altres moviments que defensen l’aigua i el territori arreu del país ens amplia la visió i ens reforça.
Cal remarcar la importància de fomentar el debat i el diàleg en el si del Plenari de temes transversals de ciutat i relacionats amb els valors de la Nova Cultura de l’Aigua. En aquest sentit, l’aportació de l’ADENC, entitat ecologista, en aquest darrer Plenari sobre el tema d’urbanització de sòl per a un nou polígon industrial a la zona dels Bellots va generar una crítica imprescindible sobre un model de ciutat planificat en 2003 i que cal obrir en debat i repensar urgentment amb la ciutadania i amb els nostres representants polítics.
També hem de resaltat un tema que el pròxim any, i sens falta, hem de posar damunt la taula, com és de l’afectació dels nous preus de l’energia en el transport de l’aigua i d’altres productes necessaris, com aquests repercuteixen en l’estabilitat econòmica de l’empresa Taigua.

Finalment, voldríem dir-vos que el Plenari de l’OAT construeix ciutat i Democràcia en majúscules. Esteu convidades a participar en els espais de l’Observatori i a pensar i caminar amb nosaltres!
Amb els nostres millors desitjos pel 2023
Observatori de l’Aigua de Terrassa

Sònia Giménez – Comunicació de l’OAT