En el marc de la celebració de la tercera edició de l’esdeveniment “Agir pour le vivant” (Actuar pel que està viu), que va tenir lloc del 22 al 28 d’agost, l’OAT ha estat convidat a participar en el cicle de conferències-debat de reflexió en l’àmbit d'”Aigua, Governança i Territori” el 24 i 25 d’agost, coordinat per l’Anne Le Strat, antiga adjunta de Bertrand Delanoë a l’ajuntament de París i presidenta de l’empresa pública “Eau de París” (2001-2014), actualment és Investigadora a la universitat de Nova York i consultora sènior en UN-Habitat.
L’Anne Le Strat volia que expliquéssim la nostra experiència relativa a com s’ha creat l’Observatori: la seva missió i objectius, l’estructura, el pla de treball, el model de funcionament, els mecanismes de participació en la coproducció, cogovernança i la presa de decisions conjunta amb el govern/administració i Taigua, presentant alguns resultats per la millor comprensió del que estem fent.
La presentació de l’OAT va ser l’última de la jornada del dimecres del dia 24 d’agost a les 16h30′ però, malgrat el cansament de les persones assistents, vam acabar cap a les 18h15, quan en un principi estava programada acabar cap a les 17 h. Els panelistes, tal com podem veure a continuació, són de perfils diversos i de responsabilitats institucionals de gestió o de recerca:
– Elisabeth Thiéblemont, delegada de l’estratègia i de la prospectiva de la direcció general de “Eau de Paris”.
– François Poupard, director general del servei del Consell Regional de la Nova Aquitània.
– Annick Mièvre, directora de la delegació de Marsella Agència de l’aigua.
– Emma Haziza, hidròloga investigadora-emprenedora per un planeta habitable, CEO & CO-founder Mayane Labs.
– Emmanuel Dollet, director del centre permanent d’iniciatives pel medi ambient Roina País d’Arles.
– Agathe Euzen, directora de recerca, responsable de la cèl·lula Aigua del CNRS, Codirectora de PEPR Onewater- Aigua bé comú- codirigit amb CNRS-BRGM-INRAE.
– Thierry Ruf, director de recerca d’emèrit de l’IRD de Montpeller i vicepresident del Consell d’admninistració del Govern Públic de l’Aigua de la metròpoli de Montpeller.
– Philippe Camburet, president de la Federació Nacional de l’Agricultura biològica.
– Régis Taisne, cap del departament “Cicle de l’aigua” de FNCCR (Fédération Nationale des Collectivités Concédantes et Régies).

La sessió es va desenvolupar en un ambient de cordialitat i de gran interès per part dels panelistes. A mesura que jo anava exposant els temes, les persones m’anaven aturant i preguntaven, creant un debat actiu, participatiu i de discussió. Anne Le Strat actuava de moderadora i dinamitzadora.
Per la majoria de les persones assistents, l’OAT és un projecte completament nou i era la primera vegada que en sentien parlar, (s’ha de dir que tampoc coneixien la ciutat de Terrassa) d’aquí que les preguntes eren contínues. Dels temes plantejats possiblement, els que van suscita major debat van ser la bona sintonia de col·laboració entre la Universitat i l’observatori (que va sorprendre gratament), i, d’altra banda, la creació i funcionament dels espais comuns de coproducció i cogovernança compartits entre l’ajuntament, Taigua i l’OAT.
L’Anne, coneixedora del nostre projecte i del de París, de tant en tant establia comparacions i connexions entre els dos. D’altra banda, també Thierry, molt interessat en els continguts de la presentació, va comentar l’experiència del projecte de l’observatori de Montpeller, i al final de la sessió vam quedar de fer un intercanvi entre les dues ciutats.
La participació en el cicle de conferències-debat de reflexió en l’àmbit d'”Aigua, Governança i Territori” ha estat molt enriquidora, i a més a més, és un bon punt de partida per establir intercanvis d’experiències, ja que compartim interessos i valors, i qui sap, també podria ser el primer pas per la creació d’una xarxa d’observatoris en l’àmbit internacional.

Bea Escribano – Presidenta de l’OAT

 

Veure el document de la Presentació a Arlès (pdf en francès)