L’Observatori de l’Aigua de Terrassa va participar ahir, dia 4 de maig, com a ponent al seminari-web de l’associació francesa 27ème Region amb el Treball anomenat “Estratègies pera gestionar i protegir un recurs comú: l’Exemple de l ‘aigua “. Aquesta entitat, amb seu a París, va explorar en aquest webinar les diferents maneres de gestionar l’aigua i els entorns acuàtics, inspirant-se amb les investigacions de l’urbanista Antoine Brochet, la remunicipalització de la gestió de l’aigua impulsada pels habitants de Terrassa, o els treballs d’exploració de Parlament del Loire realitzats pel POLAU-Pole arts & urbanisme.
Davant les múltiples i creixents amenaces i agressions als recursos naturals (degradació, depredació, esgotament, etc…), els actors públics adopten, ara, noves estratègies i maneres d’acció, trencant amb els models dominants, per combinar preservació i accessibilitat.
Aquestes alternatives, experimentades a França i en altres parts de món, tenen com a objectiu de pensar en la gestió d’aquests recursos en comú, per conservar-los, regenerar-los i restaurar els seus ecosistemes, garantint a el mateix temps l’accés al màxim possible nombre de persones.
Al capdavant d’aquests recursos essencials es troba l’aigua, la seva correcta gestió se sap que és un dels principals reptes de les properes dècades, tant a escala global com local, fins i tot en territoris que fins ara semblaven estar protegits de les tensions per aquest recurs.
Aquesta conferència web es va centrar en les diferents estratègies i formes de gestió local de l’aigua i els mitjans aquàtics, mostrant una governança més compartida, amb la participació dels habitants i els actors socials del territori. Més enllà de la remunicipalització dels serveis de proveïment d’aigua i evacuació d’aigües residuals, algunes autoritats locals estan experimentant amb nous òrgans i mètodes de participació, control ciutadà i codecisió, com a Terrassa (Espanya).
També va abordar un nou paradigma jurídic, encara més radical, destinat a incloure als no humans i els seus interessos en la presa de decisions: el reconeixement i la representació legal dels rius, a través d’l’enfocament altament inspirador de Parlament de el riu Loire.
Entre els seus participants cal destacar la presència d’Antoine Brochet, doctor en urbanisme, especialista en polítiques de gestió de l’aigua, de la region de Grénoble, L’Observatori de l’Aigua de la Ciutat de Terrassa, Maud Li Floch, directora i fundadora de l’POLAU-Pole arts & urbanisme, a iniciativa de el Parlament de Loire, Philippe Gouteyron, director d’avaluació i planificació de l’agència d’l’aigua Loire-Bretagne i membres del
Programme des Nations Unies pour le développement (UNDP) de països com Bénin, Burkina Faso, Congo, Guinea, Niger, Senegal i Togo.
La 27ème Regió és un laboratori de transformació pública, constituït com a associació independent, que ofereix un espai multidisciplinari, reflexiu i experimental per construir futurs desitjables per a l’acció pública. La seva meta és d’inspirar i inventar els serveis, les administracions i els mètodes d’acció pública, en una lògica social i ambiental. Compten amb uns quaranta poders públics membres: ciutats (Mulhouse, Grenoble, Nantes …), regions (Bourgogne-Franche-Comté, Occitanie …) o departaments com (Loire-Atlantique, Isère …).