El passat diumenge, dia 12 de juny, l’OAT va participar a la 31ª Fira del Medi Ambient a Vallparadís, convidat per l’associació ecologista ADENC. Enguany el lema de la jornada va ser “Recursos hídrics, gotes de vida”, dins de la 31a. Setmana del Medi Ambient de Terrassa, entre el 4 i el 12 de juny.

A la nostra carpa, la Beatriz Escribano, Presidenta de l’OAT, la va dinamitzar un Tast d’Aigua. Hi van participar diverses ciutadanes que van haver d’identificar la procedència de quatre tipus d’aigua: aigua osmotitzada, aigua de l’aixeta, aigua de la font i aigua embotellada comercialitzada. He de dir que encertar no és tan senzill com a priori podríem imaginar. El tema del sabor és força subjectiu. Si teniu possibilitat de participar en futurs tasts d’aigua, us recomano que ho feu. És una experiència que fa trencar mites. Cal afegir que l’aigua de l’aixeta és la més controlada de totes les que bevem.

Durant el matí es va fer lliurament dels premis del Primer Concurs de Microrelats organitzat per l’OAT, amb la presència de diverses autoritats de la ciutat. Els relats premiats van ser els següents:

“La gota d’aigua”: Taïna Martínez Gómez. Premi: Infants de 8 a 10 anys, signat amb el pseudònim Floreta.

“Els humans m’han decebut”: Miquel Ferrer Morales, Premi Infants d’11 i 12 anys, signat amb el pseudònim pseudònim Queque.

“La llegenda de la font perduda a Terrassa”: Joan Carné Carrasco, Premi Joves de 13 i 14 anys, signat amb el pseudònim Jhon Stick.  L’aigua, la superheroïna: Aron Perez/Irene Dominguez/Emily Yànez, Accèssit, signat amb el pseudònim Nadia Nadim.

A les alumnes guanyadores se’ls va fer entrega de dos lots amb una motxilla de TAIGUA i una bossa de roba de l’OAT, ampolles reutilitzables, una tassa, una memòria USB, una carpeta classificadora i un paraigua.

Aquest any la participació ha estat limitada a unes poques escoles i que tenim com a repte que vagi augmentant en noves edicions.

A la carpa de l’OAT també hi van ser Dones d’Aigua amb l’exposició “Té Gènere l’Aigua?” per a mostrar la importància de l’aigua per a la vida, des d’una visió ecofeminista. L’exposició compta amb 8 plafons a través dels quals es posa en relleu les desigualtats per qüestió de gènere en el tema de les cures, la necessitat d’eliminar els plàstics i es mostra el procés de municipalització de l’aigua a la nostra ciutat.

En la Jornada també hi van participar altres col·lectius. Al costat de les organitzadores d’ADENC hi era l’Egarenca, la Cooperativa de Consum que podeu trobar al carrer del Nord, 105 i a on trobareu productes frescos ecològics i un lloc on poder participar i adquirir coneixements sobre sobirania alimentària entre altres coses. Una mica més avall estava l’Associació Plantem-Nos, que tenen una horta urbana al carrer de Montserrat, 152, i a on hi pots anar a conèixer com conrear aplicant coneixements d’economia circular, aprendre a fer compostatge i tendir a l’objectiu “Residus Zero”.

Molt a prop, davant nostre, l’empresa pública TAIGUA i la Regidoria de Medi Ambient.

TAIGUA amb uns plafons impactants sobre la petjada hídrica i un muntatge per a denunciar l’ús de plàstics d’aigua embotellada. L’Ajuntament, repartint bosses reutilitzables per a classificar a les llars els diferents residus: plàstics-groc-, paper-blau- i vidre –verd-.  Va dinamitzar la jornada una parella de pallassos, un dels quals era l’Home Blau, com a metàfora del títol d’enguany “Recursos Hídrics, gotes de vida”.

Donar-vos les gràcies a totes les que hi vau participar. No cal dir que l’OAT continua treballant per a una bona gestió de l’aigua on tota la ciutadania hi pugui dir la seva. Esteu convidades a aprendre i col·laborar amb nosaltres!

Sònia Giménez (Grup Comunicació de l’OAT)