El dimecres, 15 de setembre de 2021 hem presentat en societat la Maleta Pedagògica de l’Aigua de Terrassa i hem escollit per a fer-ho un lloc emblemàtic i preciós de la nostra ciutat, la Masia Freixa. A l’acte han assistit diverses representants dels moviments socials, d’algunes escoles, representants institucionals i diversos mitjans de la premsa local.

Ha estat un matí ple d’il·lusió causat per la gran participació dels mitjans de comunicació i les escoles de la ciutat que hi han assistit i també per poder veure, finalment, els fruits que hem obtingut gràcies a tot un any de dedicació i compromís per part de diferents integrants de la Taula d’Educació. La maleta de l’aigua ha estat fruit del treball col·laboratiu entre Dones d’Aigua de Terrassa, la Llibreria Synussia, Enginyeria Sense Fronteres i el treball expert de dues dissenyadores que han produït els materials en funció dels continguts i idees que se’ls va fer arribar.
La Maleta de l’Aigua és un recurs pedagògic pensat per divulgar entre l’alumnat de Terrassa els valors de la Nova Cultura de l’Aigua, que entén l’aigua com un bé comú, imprescindible per a la vida, que ha de ser gestionat sense ànim de lucre, amb la participació i corresponsabilitat de la ciutadania. Aquests valors parlen del Dret Humà a l’aigua, de Justícia Social, de participació i democràcia, de transparència, d’estalvi, d’eficàcia i eficiència, de sostenibilitat i respecte per la natura.
Des de la Taula Educació , sorgida de la Taula de l’Aigua, amb integrants que provenen del món educatiu (en l’actualitat participen les escoles Creixen, L’Institut Can Jofresa), entitats socials, i altres associacions com són Dones d’Aigua i Enginyeria Sense Fronteres, es va pensar a donar forma a aquest recurs educatiu que consta de dues maletes. Una plena de llibres i contes i l’altre amb dos jocs de taula -l’Esplaix i el Xip-Xap-, cinc trencaclosques i un joc de pati de grans dimensions, el Joc de l’Aigua, en el que les diferents caselles hi surten fonts i espais de la ciutat. Aquests recursos estan pensats per a facilitar la feina de les docents a les aules i dotar-les de diferents eines per a poder treballar les diferents parts del currículum que tenen a veure amb el Cicle Integral de l’Aigua i tot el que té a veure amb els usos de l’aigua i la responsabilitat que hi tenim com individus i com a col·lectiu.
Hem d’afegir que aquestes maletes formen part d’un camí pedagògic a fer i refer entre totes i que està obert a canvis, millores i ampliacions amb nous jocs i noves lectures. Precisament aquest mes de setembre la Maleta estarà a l’escola Creixen a on es farà la primera prova de com funcionen els jocs i quins aspectes es poden i/o s’han de millorar.
Així doncs, la Maleta Pedagògica de l’Aigua és una eina dinàmica i en continua construcció. La pretensió és donar a conèixer des de les escoles el procés de municipalització a Terrassa d’un servei públic com és la gestió de l’aigua, en el que la ciutadania té un paper imprescindible no només com a usuària i receptora sinó com a subjecte de corresponsabilitat. L’alumnat ha de conèixer de què parlem quan parlem d’aigua, quelcom que va més enllà del que surt a l’aixeta de casa… Tenim un lema: “S’escriu aigua, es llegeix democràcia”.
Animem a totes les escoles a fer-ne ús per ampliar la consciència de la importància del bé del qual estem parlant, l’aigua, i tots els valors que ens han d’ajudar a aconseguir una gestió òptima i respectuosa amb el medi en l’àmbit local i supramunicipal.

Convidem a totes les persones interessades a participar amb nosaltres i incorporar-se a la Taula d’educació per desenvolupar una cultura de l’aigua amb valors a la nostra ciutat.

Més informació a: https://www.oat.cat/participa-collabora-amb-nosaltres/ i a: https://www.oat.cat/educacio-activitats/