Publicat el 10 de Juny de 2020 per Dones d’Aigua

Des de la nostra constitució, Dones d’aigua hem col·laborat de forma directa amb l’Observatori de l’Aigua de Terrassa (OAT) oferint a les escoles i instituts activitats educatives relacionades amb l’aigua des de la perspectiva del bé comú, el dret humà a l’aigua i la importància que la seva gestió hagi esdevingut pública.

Aquesta col·laboració s’ha materialitzat a través de la nostra participació a la Taula d’Educació, una xarxa oberta i col·laborativa enfocada en la divulgació d’una nova cultura de l’aigua, i en el desenvolupament d’instruments i propostes educatives relacionades amb aquesta. Fruit d’aquesta col·laboració, un total de disset escoles i tres instituts de Terrassa, es van posar en contacte amb nosaltres a l’inici del curs 2019-2020 per tal de poder participar de la proposta educativa que oferíem a la Guia d’Activitats del Servei d’Educació de l’Ajuntament de Terrassa:

Les activitats proposades van ser:

  • L’exposició “Té gènere, l’aigua?” on es posen de manifest els diferents rols que les dones assumeixen en relació a l’aigua: el rol de les cures, i el del seu lideratge per l’accés a l’aigua en les lluites ocasionades en països del sud global, posant de relleu el paper de les empreses multinacionals que amb les seves polítiques extractives agredeixen els ecosistemes i la terra que és la que sosté la vida.

  • El conte “La princesa del agua” adreçat a l’alumnat Infantil i Cicle Inicial que consisteix en una narració teatralitzada on s’explica com és la vida d’una nena d’un poblat de l’Àfrica que cada dia ha de recórrer amb la seva mare desenes de kilòmetres per arribar al pou a buscar aigua. El conte ens parla del rol tradicional que té la dona com a portadora d’aigua en molts països i com aquesta tasca tan elemental és alhora tan invisible com ho són les pròpies dones. S’acompanya de l’exposició “Té gènere, l’aigua?”.

  • El documental “ Las Damas Azules” basat en la lluita de les dones de Cajamarca (Perú). La projecció mostra l’exemple de més de tres anys de lluita per l’aigua amb el consegüent empoderament i creixement personal de les dones d’aquesta zona minera del nord del Perú i es complementa amb l’exposició esmentada i amb un power point que serveix per aprofundir en el coneixement del tema des de diferents visions i anàlisis (feminisme, racisme, ecologisme, classes socials, etc).

A través d’aquestes activitats, Dones d’Aigua també volem fomentar dos aspectes importants: l’ús responsable de l’aigua com a bé escàs i, per tant, incidint sobre la necessitat de no malbaratar-la per no deixar hipotecades les generacions futures, i alertar sobre el consum d’aigua envasada, creant consciència que cal reduir i qüestionar-nos l’abús que s’està fent dels envasos de plàstic i les conseqüències tan nefastes que té per a la nostra salut i la del planeta. El repte passaria per aconseguir normalitzar el consum d’aigua de l’aixeta i millorar, en la mida que fos possible, la qualitat i el sabor de l’aigua de Terrassa.

Malgrat que la nostra activitat ha quedat limitada amb el tancament de les escoles per la Còvid19, han pogut gaudir de l’exposició deu escoles i tres instituts i podem dir que, a hores d’ara, ja coneixen el conte de “La princesa del agua” al voltant d’un miler de nenes i nens de Terrassa.

Dones d’aigua, de la mà de la Taula d’Educació, també tenim com a objectiu la creació d’una xarxa de complicitats entre les escoles i la ciutadania interessada que ha de permetre definir, donar forma i valor al concepte de “Nova Cultura de l’Aigua” (NCA) expressat en els principis i objectius de la gestió de l’aigua pública a la ciutat que ha de fer possible, entre d’altres aspectes, anar més enllà d’un model de democràcia essencialment representatiu i poder decidir sobre tot el que té a veure amb el cicle de l’aigua. Només així es podrà donar sentit a la frase, que ja hem fet nostra: “S’escriu aigua, es llegeix democràcia”.

Per això, la nostra activitat formativa durant aquests dos anys ha traspassat l’esfera escolar amb propostes que han anat més enllà d’aquest àmbit, com són: xerrades, explicació del conte de La princesa del agua en biblioteques, cine-fòrums (Las damas azules, La mujer de la montaña), sempre acompanyat de la nostra exposició Té gènere, l’aigua?, i participació de les Jornades d’Economia Feminista de Terrassa, entre d’altres.

En definitiva, una oferta que esperem poder anar ampliant i millorant amb el propòsit de crear consciència sobre els valors de la Nova Cultura de l’Aigua, i sempre des de la nostra mirada ecofeminista.